Domače živali

Zdravi priboljški za vašega psa

Tako kot mi, tudi psi obožujejo priboljške. In tako kot mi, tudi psi včasih s priboljški dobijo preveč kalorij.

Če niste previdni, lahko priboljški sicer normalni in zdravi prehrani vašega psa dodajo precej kalorij.

Morda se pravzaprav ne zavedate, koliko priboljškov dnevno dobi vaš pes.

Ljudje dajo svojemu psu dva, tri in štiri priboljške naenkrat in na to ne pomislijo, dokler jih ne vprašamo po podrobnostih o zdravstveni zgodovini in prehrani psa.

Pravilo 10 %

Priboljški in prigrizki naj predstavljajo le 10 % dnevnih kalorij psa. Če želite izvedeti, koliko priboljškov je to, vprašajte svojega veterinarja. Ta vam lahko na podlagi priboljškov, ki jih ima vaš pes rad, njegove telesne teže in njegove telesne aktivnosti poda priporočilo.

Toda psi obožujejo priboljške. In ljudje radi dajejo svojim psom priboljške. To je način navezovanja stikov z vašim ljubljenčkom, kar je dobro.

Še vedno lahko svojemu psu dajete priboljške. Le da jih dajete po enega naenkrat.

Poskusite zelenjavo in sadje

Preskočite lahko prigrizke iz trgovine, ki vsebujejo veliko maščob, sladkorja in pogosto tudi konzervansov, ter poskusite svojemu psu ponuditi zelenjavo.

Dajte mu mlado korenje, stročji fižol ali brokoli. Ti nimajo skoraj nobenih kalorij in psom je vseeno, če jim ne dajete nečesa mesnatega in mastnega. Želijo le, da jim nekaj daste.

Psi so odprti za vso hrano. Zato je zelenjava lahko odlična izbira za prigrizek za vašega psa.

Poskusite tudi s sadjem. Rezine banan, jagodičevja, lubenice in jabolka (seveda brez semen). Izogibajte se grozdju, rozinam, čebuli, čokoladi in vsemu, kar vsebuje kofein. To je lahko za pse strupeno.

Drugi prigrizki, ki se lahko dobro obnesejo kot nizkokalorični pasji priboljški, je pokovka brez soli ali masla in navadni riževi kolački, razlomljeni na majhne koščke.

Česa se izogibajte

Priboljški vašega psa morajo biti prijazni do njegovih zob. Izpustite vse, kar je trdo, kot so kosti, rogovi ali kopita.

Veliko novih priboljškov na trgu povzroča lomljenje zob.

Uporabite pravilo palca: če v priboljšek potisnete noht palca in ostane sled, je priboljšek varen. Če ne, je priboljšek premočan, da bi ga pes lahko varno žvečil.

Surova koža je izjema, saj ko jo pes žveči, postane mehka. Vendar vedno pazite na psa, ko grize surovo kožo, saj se lahko razbije na majhne koščke in se mu zatakne v grlu. Najbolje je, da jo odvzamete, ko se začne zmanjševati, pravi Pierce.

Ponovni razmislek o priboljških

Na priboljške lahko gledamo tudi drugače.

Priboljški so stvari, ki prinašajo veselje; ni nujno, da so hrana. Če želite svojemu psu ponuditi priboljšek, ga vzemite na sprehod ali ga naučite novega trika. Pes si veliko bolj kot prigrizek želi vašo pozornost in čas.

Dodaj odgovor