Dogodki

Stoletnica pošte v Harijah

V nedeljo, 19. avgusta 2001, so si Harije nadele praznična oblačila. Vhod v vas, okiten s cvetjem in množica ljudi, ki je ni prestrašila niti poletna ploha, so dali slutiti, da se bo pred Poštarjevo hišo nekaj dogajalo. In res je bilo tako.

Pred stotimi leti, 16. avgusta 1901, je takratna poštna uprava v Trstu podelila klobučarju Jožefu Polhu iz Harij koncesijo za vodenje pomožne pošte v Harijah. Polhovi so imeli takrat že klobučarsko delavnico in trgovino, na dejavnost vezan stalni urnik, kar je bil eden izmed pogojev, da so lahko zaprosili za omenjeno koncesijo. Razdeljevanje pošte

ni bilo posebej plačano delo, zato je koncesionar računal le na povečanje prometa pri svoji obrti. Družine Polhovih – Klebčarjevih, se je zaradi nove “obrti” upravičeno prijelo novo hišno ime “pri Poštarjevih”. Pomožna pošta v Harijah je delovala vse do 16. aprila 1931, ko so jo ukinile italijanske oblasti. Odtis tedanjega avstroogrskega žiga s slovenskim imenom pošte hrani dr. Ivan Turk iz Ljubljane, priložnostni poštni žig (z odtisom navedenega) izdelan ob stoletnici pošte pa je bil v uporabi 16. avgusta na pošti 6251 Ilirska Bistrica – Trnovo. Ob tej priložnosti je Filatelistična sekcija primorskega numizmatičnega društva Il. Bistrica pripravila dotisk poštne dopisnice z motivom edine ohranjene razglednice Harij.

Nekaj minut pred šestnajsto uro so se ljudje iz bližnjih in daljnih krajev začeli zbirati pred Poštarjevo hišo. Nebo so pregrnili temni oblaki. Sprva počasi, potem pa vedno gosteje, so prašno cesto in dvorišče začele prekrivati velike dežne kaplje. Ploha, ki ji ni bilo videti konca, je grozila, da se bodo ljudje razbežali in pozabili na vse skupaj. A temu le ni bilo tako. Kakšnih petsto obiskovalcev, mogoče tudi več, je vztrajalo tja do sedemnajstih, ko je izpod oblakov spet posijalo sonce. Takrat so na prizorišče prikor

akali člani Kulturnega društva Alojzij Mihelčič iz Harij. Lojze je razpotegnil meh in zaslišala se je znana harijska pesem “Ulice so temne, lučke ni”. Šlo je namreč za igro, ki naj bi prikazala razdelejevanje pošte po nedeljski maši. Najprej je zapravljivček pripeljal pošto, ki jo je potem poštarica Helena Polh razdelila med vaščane in vsako pošiljko tudi malce pokomentirala.

S to prigodo, nastalo pod taktirko gospe Jadranke Boštjančič, se je začela nedeljska prireditev. V nadaljevanju so zapeli člani pevske skupine Sušec iz Il. Bistrice, Kulturno društvo Vasovalec iz Rečice, člani etno skupine KD Alojzij Mihelčič iz Harij, na harmoniko pa je zaigral najmlajši član harijskega društva, Jan Gombač. Prisotne je pozdravil župan občine Ilirska Bistrica, g. Franc Lipolt, zaradi odsotnosti g. Vojka Čeligoja je pozdravno pismo Filatelistične sekcije PND Il. Bistrica prebral društveni predsednik, g. Iztok Ljubič. Spomine na prva harijska poštarja, Jožefa in Heleno Polh, je obujala njuna pravnukinja Alenka Penko, ki je tudi povezovala program.

Ob tej priložnosti je družina Penko, ki tudi skrbi za ohranjanje Polhove zapuščine, izdala spominsko razglednico Harij, na Poštarjevo hišo postavila spominsko ploščo, uredila spominsko sobo in pripravila prikupno prireditev s pogostitvijo.

V Poštarjevi hiši je bila na ogled razstava poštnih znamk, izdanih po letu 1991, s primorskimi motivi, ki jo je pripravil gospod Vojko Čeligoj,

gonilna sila Filatelistične sekcije Primorskega numizmatičnega društva Il. Bistrica.

S pomočjo prijazne poštne uslužbenke, Nataše Frank in Pošte Slovenije PE Koper, je b nedeljo, 19. avgusta, za nekaj ur ponovno zaživela pošta v Harijah. Med tem časom so razpotegovali harmoniko Anica Udovič, Vojka Pirih, Alojz Mikuletič in Marjan Ban. Prav za to priložnost pa so Studenčini iz Harij že lani posejali pšenico in jo tudi ročno poželi. Na dan slavja pa so jo štirje dobri mlatiči tudi omlatili. S tem prikazom opravil “od zrna do žita”, ki so ga obudili člani KD Alojzij Mihelčič iz Harij, katere sta uspeli animirati gospe Jadranka Boštjančič in Olga Pirnat, se je zaključil nedeljski program, čeprav slavje še zdaleč ni bilo končano.

Na ta dogodek bo spominjala tudi lična publikacija O pošti in Poštarjevih v Harijah, nastala v grafični delavnici Bor v Il. Bistrici. Avtor prvega dela (o Polhovi poštni tradiciji) je g. Vojko Čeligoj, avtorica drugega dela (o Polhovi družini in potomcih) pa je ga. Alenka Penko.

Ob predhodni najavi (TIC – ga. Mojca Memon 05/7144435 ali ga. Alenka Penko 05/7141573) je spominska soba še naprej odprta za obiskovalce.

Dodaj odgovor