Dogodki

Otvoritev Kongresnega trga

Prenovljeni Kongresni trg bo v petek, 24. junija 2011, uradno odprla osrednja državna proslava ob dnevu državnosti in 20. obletnici samostojnosti Slovenije.

Slavnostni govornik na proslavi, ki se bo začela ob 21.15 uri, bo predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Proslave se bodo udelžili tudi predsedniki vseh štirih sosednjih držav; Avstrije, Hrvaške, Italije in Madžarske.

Umetniški del slovesnosti ob dvajsetletnici slovenske države, ki ga s sodelavci in sodelavkami pripravlja režiser Matjaž Berger, nosi ime PogUM.

Slovesnost je prostorsko postavljena v simbolni prostor ljubljanskega Kongresnega trga in v prostornino Univerze. Simbolni točki slovenskega duha zarisujeta obzorje, na katerem se državnost artikulira kot sosledje slovesnih drž: dostojanstva, časti, poguma, ljubezni, utopije, ustvarjalnosti, zmage. Drže so miselne geste, so poetična dejanja in so etične stave – tako posameznika kot skupnosti. Le takšne ustvarjalne drže lahko rodijo pozitivna načela, ki sodobno in prihodnje mislijo kot »princip upanje« (Ernst Bloch). Zato visoka obletnica umne in pogumne drže, ki je rodila slovensko državnost in suverenost, poziva k novim upom duha in ljubezenskim utopijam, ki bodo znale misliti pokrajine duha in prostor misli (v) prihodnosti.

Poklon osamosvojitvi in samostojnosti zato črpa iz številnih kultur in jezikov umetnosti: besedne, glasbene, plesne, filmske, arhitekturne, likovne, intermedijske, performativne in drugih.

Na slovesnosti bodo nastopili Slovenski oktet, Siddharta, Carmina Slovenica, Irena Yebuah Tiran, Pavle Ravnohrib, Borut Veselko, Jure Longyka in drugi, ob njih pa tudi nekateri slovenski športni zmagovalci.

Spremljevalni program proslave se bo na Kongresnem trgu začel ob 20.uri. Garda Slovenske vojske bo prikazala posebne veščine, na Trg pa bodo prišli tudi praporščaki Slovenske vojske, Slovenske policije ter veteranskih in domoljubnih društev. Z ljubljanskega gradu bodo zadonele topovske salve, po koncu proslave pa ognjemet.

Ob uradnem odprtju prenovljenega Kongresnega trga bo svoja vrata odprla tudi garažna hiša Kongresni trg, v kateri je 720 parkirnih prostorov.