Zdravo življenje

Na kaj moramo biti pozorni, ko kupujemo nove kolesarske čevlje?

Kolesarski čevlji so velikokrat pozabljen del naše opreme, ko se odločamo za nakup novih kosov le te, saj veliko kolesarjev za vožnje uporablja navadne športne čevlje z mišljenjem, da ni razlike v primerjavi s čevlji, ki so narejeni za kolo. Ampak, ko se boste enkrat odločili za investicijo v dobre kolesarske čevlje, tega sigurno ne boste obžalovali.

Različni čevlji za posamezen stil vožnje Kolesarski čevlji nudijo boljše prileganje na pedalih in posledično tudi bolj udobno vožnjo.

Na trgu je ogromno različnih modelov kolesarskih čevljev, zato zna biti izbira za začetnika nekoliko težka. Prva stvari, ki se jo moramo vprašati je, za kakšen stil vožnje potrebujemo čevlje. Ločimo med cestnimi čevlji, čevlji za dvoransko kolesarjenje, gorskimi in triatlon. Poleg tega se loči tudi glede na tip pedal, ki jih imamo nameščena. Lahko imajo raven podplat (tako imenovan »clipless«), ki se dobro obnesejo na ravnih pedalih, drug tip podplata pa ima zaponko (»clip«), s katero se zagozdi v posebej oblikovano površino pedala.

Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu?

Pred nakupom kolesarskega čevlja je pomembno, da upoštevamo svoj stil vožnje kolesa. Torej, če smo cestni kolesar, bojo za nas bolj primerni cestni čevlji, ki specifično oblikovani in se razlikujejo od ostalih modelov – in obratno, če smo gorski kolesar. Če vozimo oba tipa koles, je najbolje, da imamo za vsak tip posebne čevlje, saj je le tako izkušnja najboljša. V primeru, da smo treking kolesar, je dobra izbira navadnih gorskih kolesarskih čevljev z ravnim podplatom. Ti nudijo udobje tako na ravnih kot razgibanih površinah, pa tudi pri hoji ne predstavljajo težav, s katerimi se bi srečali pri specifično oblikovanih cestnih čevljih z zaponko.

Izbrati vezalke ali trakove?

Kot boste pri raziskovanju in nakupu čevljev opazili, je na voljo tudi več različnih zavezovanj. Kot najbolj klasičen primer so vezalke, te nudijo največ svobode in prilagodljivosti pri tem, kako močno želi imeti posameznik zavezane čevlje. Če ima čevelj vezalke, je po navadi tudi udobnejši za hojo, če želimo čevlje uporabljati še za druge namene kot zgolj kolesarstvo. Vezalke pa lahko predstavljajo tudi problem, če to te predolge in se lahko zapletejo med zobnike, kar lahko privede do padca. Pomanjkljivost bi bila tudi ta, da čevlju z vezalkami po navadi niso narejeni iz enega kosa blaga in se posledično lažje umažejo in je zato čiščenje nekoliko oteženo, če primerjamo s čevlji z zavezovanjem s trakovi za zapenjanje.

Trakovi za zapenjanje pri vezaju čevljev so tudi pogosti, saj predstavljajo dober nadomestek vezalkam. Se ne odvežejo samodejno in nekaterim uporabnikom predstavlja lažjo regulacijo moči zapenjanja čevljev.

Vse več pa se na trgu pojavlja zapenjanje z vrtljivimi gumbi. Gre za dokaj nov način, s katerim lahko zelo natančno prilagajamo moč zapenjanja, hkrati pa je to storjeno hitro le z zasukom gumba. Verjetnost, da se bo čevelj odpel med vožnjo je zaradi sistema zelo majhna, zaradi notranjega mehanizma pa ni strahu, da bi se karkoli zapletlo med zobnike.

Pravilno je posvetiti pozornost tudi obutvi Poudariti je potrebno, da je uporaba prave obutve za kolesarstvo zelo pomembna, saj nudi tako varno kot udobno izkušnjo; na kolesu po navadi preživimo veliko ur, in dobra obutev igra pomembno vlogo.

Dodaj odgovor