Zdravo življenje

Hormonske spremembe v nosečnosti

Humani horionski gonadotropin (HCG)

HCG je pomemben v zgodnji nosečnosti. Služi za ohranjanje rumenega telesca, dokler ni posteljica zmožna v celoti prevzeti izločanja progesterona in estrogenov.

Menopavza

Posledica staranja jajčnikov je, da so se folikli čedalje manj zmožni odzvati na spodbudo FSH (folikle stimulirajoči hormon) in izločanje estrogenov upada. Ko se raven estrogena polagoma niža, se zniža tudi povratna inhibicija hipofize in zato se proti koncu tega življenjskega obdobja (klimakterij) poveča proizvajanje FSH.

Približno ob istem času ne pride več do vrha LH (luteinizirajoči hormon) v sredini ciklusa in pojavi se mesečno perilo brez ovulacije. Ko delovanje jajčnikov še naprej pojema, ovulacija popolnoma izgine. Zaradi odsotnosti rumenega telesca, se zmanjša izločanje progesterona. Polagoma se raven estrogena tako zniža, da postanejo mesečne krvavitve neredne in končno izginejo. Na tej točki je raven FSH zelo visoka. Zato so ga do nedavnega ekstrahirali iz urina žensk po menopavzi in uporabljali za izdelavo FSH / HGM pripravkov, ki so jih uporabljali za zdravljenje neplodnosti.

Simptomi ob menopavzi so povezani z upadanjem ravni estrogenov in s tem povezano sprostitvijo delovanja hipofize. Povečano izločanje FSH utegne biti povezano s povečanim izločanjem nekaterih drugih hipofiznih hormonov, vključno z tirotropinom (TSH- ščitnico spodbujajoči hormon ) in kortikotropinom (ACTH – adrenokortikotropni hormon).

Zvišanje ravni TSH v povezavi z neravnovesjem med estrogenom in gonadotropini, pogosto vodi do vročinskih oblivov in pretiranega znojenja zaradi vazomotorične labilnosti. Tudi čustvena labilnost je lahko povezana z učinkom TSH na tarčne organe. Zvišanje ACTH se kaže predvsem v pretiranem izločanju adrenokortikalnih androgenov, ki povzročajo čezmerno dlakavost (zlasti je opazna na obrazu).

Prenehanje proizvajanja estrogenov se, poleg posrednih učinkov prek hipofize, kaže predvsem na sekundarnih spolnih organih. Dojke se zmanjšajo in izgubijo obliko, zunanje spolovilo in nožnična tkiva so manj prekrvavljena in njihov epitelij postane bolj občutljiv za poškodbe in vnetja. Utegne se pojaviti atrofični vaginitis, s srbenjem, bolečinami in krvavenjem. Jajčniki in maternica atrofirajo, endometrij pa popolnoma izgine.

Nizka raven estrogena po menopavzi je lahko povezana tudi z osteroporozo. Kosti, ki nosijo težo, postanejo slabotne, predvsem hrbtenica in vrat stegnenice.

Večino težav povezanih z menopavzo se da omiliti z dolgotrajnim hormonskim nadomestnim zdravljenjem.

Dodaj odgovor